Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere >

Shih tzu - 8 kendetegn, du skal vide om chitzu hund

Den populære Shih tzu hund er ikke bare sød at se på, men også en loyal og kærlig hund, som følger dig overalt. Lær her mere om den lille hund fra Østen.
Af 
 Opdateret d. december 28, 2022
shih-tzu-hund

8 ting, der er værd at vide om en Shih tzu

 1. En Shih tzu behøver meget kærlighed - og det er i mere end én forstand. Den kræver nemlig en del opmærksomhed, og den følger dig gerne hvorend du går hen. Derfor er denne søde, lille hund også en skøn ledsagerhund.
 2. Den anden form for kærlighed, som den behøver, er fysisk. Den kræver nemlig en del vedligholdelse og pleje, da dens pels vokser ganske hurtigt og har en tendens til at lave knuder og filt. Dog fælder den næsten ikke, og derfor sviner den ikke, på trods af sine hårproblemer.
 3. Denne hundrace er god til børn, hvis børnene ikke driller eller forstyrrer den. Lærer man blot sine børn om, hvordan man behandler dyr, så er der intet problem med en Shih tzu og børn.
 4. Shih tzu racen er i sig selv en ganske rolig hund, og netop derfor skal du heller ikke bekymre dig om, at den render rundt og laver ballade. Faktisk værdsætter den, at tage en lur i ny og næ, og et par gåture om dagen er rigeligt til at opfylde dens aktivitetsbehov.
 5. På grund af det forholdsvist flade ansigt, har denne hunderace en tendens til at nyse meget. Der kan være flere grunde til dette, men det betyder bestemt ikke, at den er hverken allergisk eller syg - det ligger bare den til dens natur.
 6. Hertil giver det flade ansigt også visse helbredsproblemer, som nogle gange kan kræve lægelig hjælp. Nogle hunde kan nemlig behøve et kirurgisk indgreb, som sikrer, at den kan trække vejret ordentligt. Dog vil det for det meste bare betyde, at hunden snorker lidt.
 7. Da en Shih tzu netop er både rolig, børnevenlig og ikke fælder ret meget, er det en rigtig god begynder hund, hvis du skal ud og have din første hund. Den skaber nemlig sjældent problemer, den stikker ikke af, og så er den både nem have med sig og lufte.
 8. Racen har sin oprindelige i Kina, hvor den var avlshund for kejserne.

Hunderacens historie

Den lille hunderaces historie begynder i Tibet, hvor den har sin fødsel i det syvende århundrede. Den blev indledningsvist foræret til den kinesiske kejser, som avlede på den, som en trofæhund. Det er også herfra hunderacen har fået sit navn. Shih tzu betyder nemlig "Løvehund" på kinesisk.

Efter englændernes besøg under Opiumkrigene tilbage midt i 1800-tallet, blev den lille hund bragt med til England, hvor blev en populær hund. Senere, i starten af 1900-tallet, blev den også populær i andre egne af Europa, og efter Anden Verdenskrig kom den desuden til USA.

Den første Shih tzu kom til Danmark i 1930'erne, da den begyndte at sprede sig til resten af Europa efter sin ankomst i England.

Det bør du være opmærksom på

Der er mange gode ting ved den søde, lille Shih tzu, men der alligevel også nogle ting, som du bør være opmærksom på, inden du investerer i en sådan hund. Ikke nok med, at den har nogle helbredsmæssige problemer i forhold til ansigtets form og den vejrtrækning, så har den desuden også en tendens til at lide af følgende sygdomme og lidelser:

 • Nyredysplasi
 • Tørre øjne-syndrom (keratoconjunctivitis sicca)
 • Løse knæskaller (patella luxation)
 • Progressiv retinal atrofi (lysfølsomhed, som kan lede til blindhed)
 • Stær i øjnene
 • Paradentose (tandsten)

Samt andre lidelser, herunder med tænder og øjne.

Foruden sygdomme, så har en Shih tzuen også svært ved at holde koncentrationen ret længe, og derfor kan det også være svært at træne den. Det betyder, at det godt kan være en proces at lære den tricks, at lytte efter, samt at gøre den renlig. Ikke ment, at det ikke kan lade sig gøre, og det er uden tvivl muligt - det kræver dog lidt tålmodighed og gode hurtige tricks, som ikke skal gentages for mange gange i træk.

Angivelse af kilder og test

 1. Læs her mere om racen.
 2. Køb det bedste hundefoder til en Shih tzu her.

Hvor brugbart var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme den!

Gennemsnitlig bedømmelse 5 / 5. Optælling af stemmer: 6

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.

menu-circlecross-circle